U KUHINJI

KAKO KORISTITI?

Za zdraviju pripremu hrane u Vašem domaćinstvu:

• PRANJE VOĆA I POVRĆA –Soda bikarbona temeljno i efikasno uklanja nečistoće sa voća i povrća, kao i ostatke voska i pesticida. Ovakav način pranja svežih namirnica neće uticati na miris i ukus, ali pomaže povrću da zadrži boju tokom kuvanja. Dokazano je da dodavanjem samo jedne kašičice sode bikarbone prilikom pranja, eliminiše se do 90% više mikroorganizama nego klasičnim pranjem. Posebno se preporučuje za bebe i decu. Prilikom pranja lisnatog povrća (spanać, zelena salata, kelj) ili voća poput trešanja, jagoda, malina ili grožđa, kašičicu sode bikarbone rastvoriti u jednom litru vode, zatim potpopiti voće ili povrće da odstoji desetak minuta. Po blago zamućenoj vodi, možete oceniti da je soda bikarbona delovala. Za temeljno pranje krtolastog povrća kao i voća i povrća sa tvrđom korom (pomorandža, limun, jabuka, kajsija…) možete pripremiti pastu od sode bikarbone mešanjem sa vodom (četvrtina vode i tri četvrtine sode bikarbone).
• UMESTO KVASCA – Soda bikarbona se i u industrijskoj proizvodnji hrane koristi kao sastojak biskvita i peciva, zbog svojih hemijskih svojstava da prilikom zagrevanja ili u kontaktu sa kiselinom oslobađa ugljen dioksid koji izaziva narastanje testa. Sodu bikarbonu možete koristiti umesto praška za pecivo ili pekarskog kvasca. Da bi se pospešilo kišeljenje i narastanje testa, kašičicu sode bikarbone staviti na oko 500g brašna. Za testa sa jogurtom, pomešati četvrtinu kašičice sode bikarbone sa oko 100ml jogurta.
• SOK OD PARADAJIZA - Za neutralizaciju kiselosti soka od paradajiza –tokom kuvanja, umesto šećera dodati pola kašičice sode bikarbone na litar soka od paradajiza.
• PRIPREMA DIVLJAČI – za neutralizaciju preintenzivnog mirisa divljači, meso posuti sodom bikarbonom ili ga potopiti u rastvor sode bikarbone i vode i ostaviti u frižideru tokom noći da odstoji.
• SMEKŠAVANJE MESA – u pripremi mesa, pola kašičice sode bikarbone na litar ključale vode.
• MAHUNARKE – dodavanjem pola kašičice sode bikarbone u litar ključale vode, mahunarke se pripremaju brže i efikasnije se smekšavaju. Takođe, održava im se prirodan intenzitet boje.
• KUVANJE REPE - dodavanjem sode bikabone u povrće, održava se prirodan intenzitet boje i neutrališe gorčina repe.
• PRIPREMA KARFIOLA - jak miris karfiola tokom kuvanja, neutrališe se dodavanjem pola kašičice sode bikarbone na litar ključale vode.
• PIRE KROMPIR – u pripremi krompir pirea, dodati prstohvat sode bikarbone za bolju teksturu.