ZAŠTO?

ZAŠTO?

Biološki život najbolje funkcioniše u alkalnoj sredini, a soda bikarbona je prirodno sredstvo za regulaciju kiselosti. Naučno je potvrđeno da visoka kiselost organizma direktno utiče na smanjenej sposobnosti apsorbcije vitamina, minerala i drugih hranljivih materija, pogoduje propadanju tkiva smanjujući sposobnost regenerisanja ćelija, čime stvara preduslove za razvoj bolesti. Takođe, onkološke studije dovode u nužnu kauzalnu vezu visoku kiselost organizma i povećanje produkcije ćelija tumora.

Obzirom na zastupljenost prehrambenih namirnica koje stvaraju kiselost organizma (šećeri i zaslađivači, kvasac, belo brašno, pržena i masna hrana…), preporučuje se oralno korišćenje sode bikarbone kao prirodno snažnog alkalnog sredstva za regulaciju kiselosti, o čemu svedoče i nutricionistički pristupi kojima je u fokusu alkalnost i kiselost organizma (hrono ishrana).

Simptomi previsoke kiselosti organizma su individualni i brojni, ali najčešći su gljivične i bakterijske infekcije, kandida, bolovi u zglobovima i mišićima, umor, izuzetno jak miris urina… Optimalna pH vrednost pljuvačke i urina je pH 7,0. Prosečna pH vrednost zdrave arterijske krvi je od pH 7,35 do pH 7,45, a venske pH 7,36.